1. Łączenie warzyw.
Wiele osób o tym zapomina, ale ważne jest, żeby nie łączyć ogórka z pomidorem oraz papryki ze szczypiorkiem w jednej sałatce, surówce, a także kanapce. Pomidor, papryka i szczypiorek są cennym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna za naszą odporność. Natomiast ogórek zawiera enzym-askorbinazę, który niszczy witaminę C w innych produktach. 1 łyżka soku z ogórka wystarczy, żeby zniszczyć całą witaminę C w 1,5 litrowym soku z pomidorów. Dlatego, jeżeli mamy ochotę zjeść kanapkę z ogórkiem i pomidorkiem, to najpierw zjedzmy jedną, a następnie drugą. :)
2. Koperek.
Koperek zawiera dużo witaminy C. Świetnie wpływa na naszą cerę. Powinniśmy go jeść i można zrobić z niego tonik. :)
W produktach zbożowych, kaszach, szparagach, rybach, owocach morza, szpinaku oraz brokułach znajduję się najwięcej witamin B1, B6, A i E. To dzięki tym witaminom możemy mieć długie włosy, gładką cerę i piękne paznokcie. :)
Mam nadzieję, że przydadzą się Wam te rady. :)
Julka Blooggerka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz